Dolfijnenthema

Als je de hoofdpagina van Cay-Noya al hebt bekeken dan weet je dat scouting werkt met behulp van een aantal thema’s en themaverhalen. Het thema waar onze speltak zich mee bezig houdt is: ‘Dolfijneneiland’. Vandaar ook de naam van onze speltak: Dolfijnen! Het dolfijnenthema is relatief nieuw binnen scouting, het bestaat nog maar zo’n jaar of tien Omdat het thema nog jong is, bevinden veel dingen zich nog in de ontwikkelings- of ontwerpfase. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Zo moeten we veel dingen zelf invullen omdat daar geen richtlijnen voor zijn. We hebben bijvoorbeeld een eigen origineel uniform, een zelf verzonnen logo. Dus: daardoor werken we als Dolfijnenspeltak wél actief mee aan de ontwikkeling van het thema.

Aftekenen

500_dolfijnen_skutsje_zeil_vouwenAls je al eens goed op het uniform van een willekeurige scout hebt gelet, dan heb je vast gezien dat daar meestal wel een paar plaatjes op zijn geborduurd. Insignes noemen we dat. Insignes die krijg je niet zomaar, je moet ze verdienen.

Het eerste insigne dat je bij de Dolfijnen kunt verdienen, is het Waterratinsigne. Als je dat insigne krijgt, dan heb je je zwemdiploma (gehaald). Veel kinderen die bij de speltak komen, hebben al een zwemdiploma en krijgen het insigne dus gelijk als ze geïnstalleerd (zie Lid Worden) worden bij de speltak.

Voor de andere twee insignes moet je wel wat meer scoutingwerk verrichten. Als je wordt geïnstalleerd bij de speltak krijg je ook een ‘Aftekenboekje basisinsigne’. Daarin heeft de leiding allemaal kennis verzameld waarvan ze vinden dat een ‘volleerd Dolfijn’ die moet hebben. De kennis is verdeeld in verschillende onderdelen. Het is de bedoeling dat je deze kennis onder de knie krijgt. Soms tijdens, maar meestal na een opkomst mag je aan de leiding bewijzen dat je de kennis van een bepaald onderwerp hebt. Aftekenen noemen we dat. Als je alle onderdelen hebt afgetekend, krijg je je basisinsigne: een wit anker op een donkerblauwe achtergrond.

Als je Topper of Tipper wilt worden, dan krijg je ook weer een aftekenboekje. Als je alle onderdelen van het Topper Tipper Insigne hebt afgetekend, krijg je één (Tipper) of Twee (Topper) blauwe strepen voor op je linkerborstzakje. Je kunt geen officieel Topper of Tipper worden als je je basisinsigne niet hebt.

Water!

500_dolfijnen_watergevechtHet thema van dolfijneneiland is gemaakt voor spellen op en rond het water. Onze speltak heeft vier prachtige Canadese kano’s waar we, zodra het weer het toelaat, mee het water op gaan. Je leert dus goed kanoën gedurende de tijd dat je bij ons bent.

Als het geen kanoweer is, zoals in de winter, doen we andere spelen. Zo hebben we eens per jaar de vinwedstrijden waarbij de verschillende vinnen in vier opkomsten strijden om een echte wisselbeker. Er zullen dan niet alleen spellen op het water maar tevens op het veld en in het bos worden gespeeld.

Ook andere echte scoutingactiviteiten behoren natuurlijk tot ons spelprogramma: speurtochten lopen, broodjes bakken bij het kampvuur, balspelen, opkomsten met één van de andere speltakken van Cay-Noya…. Kortom, we vervelen ons nooit.

Kamp

Bij de Dolfijnen ga je naast de opkomsten op zaterdagochtend, doorgaans ook een aantal keer per jaar mee op kamp. Zo is er het groepskamp. We gaan dan met heel Cay-Noya (alle leden en leiding!) een nachtje slapen op een ander terrein dan het onze. Ook wordt er, als het valt in te plannen, eens in het jaar een speltakminikamp gehouden, waarbij we met zijn allen overnachten in ons eigen clubgebouw. Voor de Toppers en Tippers is er nog een speciaal ToTi kamp of een ToTi-opkomst. We gaan dan actief aan de slag met het behalen van het Topper-Tipperinsigne.

Het hoogtepunt van het jaar is ons zomerkamp. Elk jaar gaan we in de eerste week van de zomervakantie een week met de hele speltak op pad. We logeren dan in een scoutinggebouw van een andere groep. De week staat altijd in het teken van een spannend thema, zoals Piraten, Ridders of Het Wilde Westen. Hou die week dus vrij!