Algemeen

500_do_kanosAls je in de Dolfijnenspeltak van Cay-Noya zit, dan ben je een jongen tussen de 7 en 11 jaar. Je bent bijna elke zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur te vinden in of rond het Dolfijnengebouw op de Vosheuvel. En omdat je alleen daarvan waarschijnlijk niet genoeg kan krijgen, ga je ook met veel plezier mee op kamp. Als het lekker weer is, zit je in de kano.

En als het te koud of te warm is om te kanoen? Dan zijn er nog ontelbaar veel andere, échte scoutingdingen te doen, zoals het viervakkenspel, het weerwolvenspel, egg-kracking, hanepoten, chinees worstelen of het pizzaspel… Nu vraag je je natuurlijk af hoe spellen met zulke exotische namen precies gaan!?

Daar kom je vanzelf achter als je bij de Dolfijnen zit!

Onze speltak bestaat uit 24 jongens tussen de 7 en 11 jaar die we dolfijnen noemen. Deze worden begeleid door vijf enthousiaste leidingleden. Alle Dolfijnen bij elkaar noemen we een golf. Onze golf is opgedeeld in vier subgroepjes met elk zes dolfijnen. Zo’n subgroepje heet een vin. De vinnen hebben elk een naam van een dolfijnensoort die rondom Dolfijneneiland leeft. Daarbij hoort ook een eigen kleur.

Vinnen

In welke vin iemand zit, kun je zien aan zijn vininsigne. Deze heeft een blauwe ondergrond met daarop een dolfijnenkop in de kleur van de vin. Bij onze speltak hebben we de volgende vinnen:

Vinnaam Vinkleur
Orinoco’s Paars
Grienden Rood
Grampers Zwart
Tuimelaars Geel

Toppers en Tippers

500_dolfijnen_winteruniformIn iedere vin zijn er twee kinderen die wat meer verantwoordelijkheden hebben dan de andere vinleden. Meestal zijn dit de twee kinderen die er het langste bij zitten of het oudst zijn. De Dolfijn die aan het hoofd van de vin staat, wordt een Topper genoemd. De jongen die daarna de meeste verantwoordelijkheid heeft, heet de Tipper. Een Topper kun je herkennen aan de twee grijze strepen op zijn linker borstzak. Een Tipper heeft één grijze streep op zijn linkerborstzak. Ténzij hij zijn Topper-Tipper insigne nog niet gehaald heeft natuurlijk (zie hieronder, onder aftekenen). In dat geval heet hij Topper-op-proef of Tipper-op-proef.

Toppers en Tippers zitten meestal al wat langer bij de speltak en weten daarom beter hoe het er bij de Dolfijnen aan toe gaat. Ze helpen de nieuwe jongens de weg te vinden in en om het gebouw. Ook helpen zij de leiding met opletten of er bijvoorbeeld eerlijk en leuk wordt gespeeld, of iedereen van de vin aanwezig is en of er goed met het spelmateriaal om wordt gegaan. Op die manier krijgen de kinderen langzaamaan meer verantwoordelijkheid. Dit is een goede voorbereiding voor de overstap naar de verkenners, waar de leiding veel meer zelfstandigheid van de jongens verwacht. De leiding blijft natuurlijk eindverantwoordelijke.