downloads

TypeFile NameDate ModifiedSize

pdf
Expressie Basis Naaitechnieken 19:53 06/06/2015300.1k

pdf
Tochttechnieken Basis 19:53 06/06/2015958.3k

pdf
Veilig En Gezond Basis 19:53 06/06/2015135.9k

pdf
Houtbewerking En Stoken Basis 19:53 06/06/2015432.9k

pdf
Kampeertechnieken Pionieren Basis 19:53 06/06/20151.8M

pdf
Kampeertechnieken Tent Opzetten 19:53 06/06/20156.8M

pdf
Klasseneisen 19:53 06/06/20151.7M

pdf
Overzicht Insignes 19:53 06/06/20151000.3k

Wie zijn we

20131012_105443Ben jij tussen de 11 en 16 jaar oud, dan kun je bijna elke vrijdagavond van 19:30 tot 20:30 en zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur terecht bij de Landverkenners van Scouting Cay-Noya!

Bij de landverkenners leer je handige vaardigheden en samen te werken. Dit alles door middel van sport en spel. Elk weekend komen we weer bij elkaar om leuke dingen te doen, bijvoorbeeld:

 • Koken op houtvuur
 • Kamperen
 • Een toren pioneren (bouwen)
 • Speurtochten maken/ lopen
 • Sport en spel: buskruit, hollandse leeuwen, balspelen, levend stratego, smokkelspel, en nog veel meer.

Hoe dan ook, elke opkomst is altijd gezellig en leuk. Ons troephuis (speltakgebouw) staat op de Vosheuvel, aan de Heiligenbergerweg vanwaaruit we onze opkomsten draaien.

Onze speltak bestaat 1 troep jongens van tussen de 11 en 16 jaar, die weer onderverdeeld zijn in patrouilles van 5 tot 6 jongens. Binnen iedere patrouilles is een verdeling van de ervaren mannen en enthousiaste groentjes, deze worden begeleid door enthousiaste leidingsleden. De patrouilles hebben elk een eigen naam & kleuren combinatie, die kenmerken zijn te zien aan het patrouilleteken, en de schouderlinten op de blouse. Daarbij hebben ze allemaal hun eigen hoek waarin ze hun spullen en uiteraard Trofeeën kwijt kunnen.

Onze Patrouilles

Patrouille naam Kleurencombinatie Ploegteken
Vossen rood/geel  Vossen insigne
Panters Geel Panter insigne(1)
Beren rood Beren insigne

PL’s en APL’s

DCIM100MEDIA

Primitief koken

Elke patrouille heeft de volgende volgorde:

 • PL              Patrouille Leider                   (2 witte strepen op borstzak)
 • APL            Assistent Patrouille Leider   (1 witte streep op borstzak)
 • 1e man
 • 2e man

De PL is vaak de oudste maar vooral meest ervaren scout in de patrouille. Samen met de APL hebben ze samen de verantwoordelijkheid over de patrouille. Alle PL’s en APL’s samen vormen “het Kader”.

PL’s en APL’s zitten meestal al wat langer bij de speltak en weten daarom beter hoe het er bij de Landverkenners aan toe gaat. Ze helpen de nieuwe scouts de weg te vinden in en om de speltak, de activiteiten en het gebouw.

Het leidingteam

Elk weekend is er een programma om van te genieten. Maar dat kan er nooit zijn zonder de vrijwillige inzet van de leiding. De leiding zorgt ervoor dat er elk weekend een echt scouting programma staat. Daarbij zorgen zij voor de benodigde uitleg en coördinatie. Als ook dat iedereen het naar zijn zin heeft. Omdat scouting nou eenmaal het leukst is met zijn allen!

Elbert  “De Hopman” heeft al vanaf zijn vijfde bij de groep gezeten. Waarbij hij van zijn 11e tot 17e bij de zeeverkenners heeft gezeten i.p.v. bij de landverkenners. Dit geeft een andere kijk op het verkenner zijn wat een leuke aanvulling is op het geheel. Daarnaast weet hij veel van knopen, routetechnieken en pionieren.

Ron “Vaandrig” is vroeger al zeeverkenner leiding geweest en ondanks dat hij een tijdje buiten de groep is geweest heeft hij altijd contact gehouden. Veel kennis en verhalen over vroeger maken hem goed gezelschap.  Daarnaast is hij goed met zijn handen en weet van aanpakken!

Joost “Vaandrig” 

Robin “Vaandrig”

Binnen het leidingteam hebben we allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden. Zo zorgen we er samen voor dat alles goed geregeld is.

Na de opkomst is er meestal tijd om voor diverse vragen.
Daarnaast zijn wij altijd bereikbaar via de mail: landverkenners@cay-noya.nl
Of zo nodig via onze mobiele nummers, persoonlijk op te vragen of via de mail

Wat doen we

DCIM100MEDIA

DCIM100MEDIA

In twee woorden: Gave dingen!  In wat meer woorden: Een katapult bouwen, een vuur maken en je eigen eten erop koken, spellen spelen in het bos, speurtochten lopen, kamperen en nog vééél meer.

Maar om al die dingen te kunnen doen moet je natuurlijk wel het een en ander weten. Dat zijn vaardigheden, dingne de ze bij ons kunnen leren en aftekenen. Des te meer ze kunnen des te leuker de opkomsten word.

Kamp!

HET hoogtepunt van het scoutingjaar.. Zomerkamp. Met alle scouts, tenten en materiaal gaan we een week op pad ergens in het (buiten)land. Hierbij is het een week lang Sport, Spel en Samen zijn. De leiding probeert elk jaar weer een zo leuk mogelijk thema te bedenken.

De 2-daagse hike is een vast onderdeel van het zomerkamp. Waarbij je met de rugzak op de rug en routetechnieken in de hand probeert van A naar B te komen. Onderweg krijg je verschillende opdrachten die je met je patrouille op gaat lossen. Met daarbij primitieve overnachting onder een eigengebouwde tent.

Gemiddeld proberen we één keer in de 4 jaar naar het buitenland op kamp te gaan. Naast het zomerkamp hebben we door het jaar heen een aantal weekendkampen, zoals het VaZoKa (Vader Zoon Kamp), het Patrouillewedstrijden kamp en het KaSuKa (Kader Survival Kamp). Deze korte kampjes zijn op een kampterrein in de omgeving en hebben altijd een eigen thema.

Opkomst informatie

Opkomsttijden

Elk weekend is er weer een leuk programma, zo’n opkomst wordt altijd op vaste tijden gehouden:

 • Vrijdag:    19:30 tot 20:30
 • Zaterdag: 10:00 tot 13:00

De weekenden waarbij er geen opkomsten zijn:

 • Alle feestdagen
 • Alle 2e en evt. 3e weekend van een schoolvakantie
 • De zomervakantie

Soms is er sprake van afwijkende opkomsttijden. Hierover wordt je uiteraard van te voren ingelicht.

Dienstpatrouille

Elke zaterdag hebben we in totaal een opkomst van 3 uur. Om de jongens bewust te houden en de leiding te helpen is er elke maand een dienstpatrouille. Dit houdt in dat ze 25 minuten voor de opkomst aanwezig zijn en onder andere  de vlag aanslaan. Tijdens de opkomst mogen ze dan de vlag hijzen en zakken. Maar bovenal dat ze aan het einde meehelpen met het opruimen van het troephuis.

Elke maand is een ander patrouille aan de beurt. En op deze manier houden we het troephuis schoon en netjes!

Openen en sluiten

De opkomsten openen en sluiten we altijd op dezelfde herkenbare manier.

Zo hebben onze bijeenkomsten een duidelijk begin en einde. Bij het openen verzamelen we ons rond de vlaggenmast op de aantreeplaats naast ons troephuis. De Nederlandse vlag wordt dan gehesen door de dienstpatrouille van die dag. Ook wordt aan één van de verkenners gevraagd of hij de verkennerswet wil opzeggen.

Klasse-eisen en insignes

DCIM100MEDIA

DCIM100MEDIA

Tijdens de opkomsten kunnen de jongens van alles doen maar vooral ook van alles leren. Dit doen we door middel van klasse-eisen. Klassen-eisen zijn eigenlijk vaardigheden die de jongens kunnen leren.

Deze eisen zijn opgebouwd in vier klassen:

 • 3e klasse            Basis vaardigheden
 • 2e klasse            Middel
 • 1e klasse            Hoog
 • kroonverkenner  Crême de la Crême

In de klasseneisen worden er meerdere onderwerpen aangesneden:

 • Buitenleven
 • Expressie
 • Sport en Spel
 • Internationaal
 • Samenleving
 • Identiteit
 • Tent en Pionieren
 • Houtbewerking en Stoken
 • Veilig en Gezond
 • Tochttechnieken

Wat en wanneer er afgetekend wordt ligt geheel aan de verkenners zelf. Maar des te meer ze kunnen des te leuker de opkomsten worden! bijv. Als ze zelf steeds beter worden in knopen kunnen we leukere contstructies bouwen. Vaardiger in het opbouwen van het vuur? Sneller klaar en des te eerder kunnen ze lekker genieten. Ook is het zo dat voordat een verkenner officieel PL of APL is moeten ze tenminste 3e klasse hebben.

Communicatie

Ons team streeft uiteraard naar een goede (en leuke!) communicatie met ouders en/of verzorgers van de verkenners. Als er iets is: spreek ons aan! Je kunt dit het beste doen na de opkomst. Het programma is dan afgedraaid en we kunnen even tijd maken om er voor te gaan zitten. Ook kun je ons natuurlijk bellen of mailen. Onze contactgegevens zijn te vinden in de adressenlijst. Onze eigen uitgaande communicatie omtrent opkomsten, opkomsttijden, wensen, vragen, mededelingen enz. doen we via de mail.

Uniform

SPM_A0005Het mooie aan een uniform is dat iedereen gelijk is: niemand is meer of minder. Daarnaast is het duidelijk herkenbaar dat je een scout bent en bij welke groep of speltak je hoort.

Het uniform van de landverkenners bestaat uit:

 • Een hoed,
 • Een khaki verkennersblouse,
 • Gele das met fluit-koord en fluit,     (geel is de kleur van onze groep)
 • Een donkerblauwe afritsbroek en een scoutingriem
 • Stevige schoenen.
 • Een groene trui.
 • Verder is het uniform voorzien van diverse badges en insignes.