Wie zijn we

Achtergrond

De jongste speltak bij scouting Cay-Noya is de Bevers. Bevers zijn jongens en meisjes tussen de 5 en 7 jaar (wordt per kind bekeken). Cay-Noya heeft de eerste houten-beverbeverkolonie van Nederland en bestaat sinds 1979. Malak van den Berg is de oprichtster van de bevers in Nederland. Zij is jarenlang actief geweest binnen onze vereniging.

Naast Cay-Noya, zijn er nog enkele scoutinggroepen in Nederland die werken met de Canadese versie van het beververhaal (Friends of the forest). Scouting nederland heeft later een eigen beververhaal ontwikkeld (Huize Hotsjietonia), waar Stuiter centraal in staat.

Thema

De Bevers hebben, net als het Jungle Book bij de Welpen, een eigen verhaal, genaamd ‘Friends of the forest‘. Een groep bevers woont in een bos, waar ze dammen bouwen, bomen omver knagen en vooral veel plezier hebben. Op een zekere dag komt er aan de rand van het bos een mensengezin wonen. De Bevers zijn heel nieuwsgierig, maar kunnen helaas niet met mensen praten. Tijdens een hevige storm wordt één van de bevers getroffen door een bliksemstraal en verandert in Keeo; de zilveren bever. Deze bever blijkt ineens de mensentaal te kunnen spreken en wordt tolk.

De Bevers gaan vanaf dat moment veel om met het gezin en geven ze namen. De vader wordt Valko (van valkenogen) genoemd, omdat hij alles goed in de gaten houdt en ziet. De moeder is altijd vrolijk en lacht veel. Zij wordt Rebo (van regenboog) genoemd. Dan zijn er ook nog Rusty en Wara. De zoon wordt Rusty genoemd vanwege zijn rode haren en de dochter Wara, omdat ze zo goed kan zwemmen. In het verhaal komt ook nog Tic-Tac voor, een eekhoorn en Malak, de oude wijze uil. Binnen onze groep heeft ieder lid van de leiding een naam uit het Beververhaal.

Wat doen we

Activiteiten

makke-beerWe hebben diverse activiteiten bij de Bevers. Buiten wordt er heel wat afgespeeld. We gaan naar het bos en doen speurtochten of spellen zoals vlaggenroof, verstoppertje, Beveren, levend stratego en nog veel meer leuks.

Bij slecht weer zijn er natuurlijk nog genoeg activiteiten om te doen. We gaan dan in de beverburcht aan de slag.  Daar gaan we bijvoorbeeld knutselen, tekenen, zoek de geluiden spelen of luisteren naar een (Bever)verhaal.

Ook hebben we elk jaar een aantal samendraai opkomsten met alle andere speltakken. Stil zitten zal helaas voor sommigen, maar weinig voorkomen bij de Bevers.

Kampen

Naast de normale opkomsten hebben we een aantal kampen. Elk jaar hebben we in ieder geval minimaal 1 keer een weekendkamp (van zaterdag ochtend tot zondag middag) met alleen de Bevers. Waarbij we aan de hand van een thema (Spongebob, Smurfen, Disney) een heel weekend spanning en sensatie mee maken.

Verder is er nog het het groepskamp. We gaan dan met heel Cay-Noya (alle leden en leiding) een nachtje (misschien meerdere) slapen op een ander terrein dan waar we elk steentje en boompje kennen.

Beveruitje

Elk jaar hebben we ook een spetterend Beveruitje waarbij we naar een van de vele bekende pretparken gaan zoals oud Valkeveen en Koningin Juliana toren.

bevers-op-achterdek sinterklaas

Opkomst informatie

Opkomsttijden

Elke zaterdagochtend hebben we opkomst van 10.00 ’s ochtends tot 13.00 uur ’s middags. Het liefst zien we je 5 tot 10 minuten van te voren verschijnen zodat we onze opkomsttijd optimaal kunnen gebruiken. Tijdens de schoolvakanties en op feestdagen hebben we vrij, maar hierover word je van te voren ingelicht. Soms is er sprake van afwijkende opkomsttijden, dit wordt natuurlijk ook vooraf aangegeven.

Openen en sluiten

De opkomsten500_kring openen en sluiten we altijd op dezelfde herkenbare manier. Zo hebben onze bijeenkomsten een duidelijk begin en einde. We beginnen met openen in kring door middel van een rivier en een dam te maken. De kinderen worden ‘Bevers’, met de sluiting komen ze weer als ‘jongen’ of ‘meisje’ tevoorschijn.

Communicatie

Ons team streeft uiteraard naar een goede (en leuke!) communicatie met Beverouders en/of verzorgers. Als er iets is: spreek ons aan! Je kunt dit het beste doen na de opkomst. Het programma is dan gedraaid en we kunnen even tijd maken om er voor te gaan zitten. Ook kun je ons natuurlijk bellen of mailen.

Onze eigen uitgaande communicatie omtrent opkomsten, opkomsttijden, wensen, vragen, mededelingen etc. doen we via de mail en via deze website.

Adressen

Stel, je wilt jouw bever afmelden voor de komende opkomst omdat hij ziek is, of hij gaat spelen bij een vriendje uit de speltak waarvan je niet precies weet waar hij woont… de contactgegevens van alle speltakleden updaten we ongeveer twee keer per jaar in onze adressenlijst. Wij vragen aan ieder om deze gegevens vertrouwelijk te behandelen. Heb je er bezwaar tegen dat wij jouw gegevens op de adressenlijst zetten en/of doorsturen, laat dat dan even weten aan Rebo.

Afmelden

Wanneer je een keer niet kan komen, moet je dat even melden. Dat kun je de week van te voren na opkomst doen. Of je stuurt een mail naar de Bever leiding (bevers@cay-noya.nl). Vergeet niet om je af te melden! Als je er onaangekondigd niet bent gaan we ons zorgen maken.

Staarten

Aftekeneisen Bevers

Iedereen weet dat er bij scouting ook een educatief gedeelte is.
Bij de bevers dus ook, in de vorm van beverstaarten in verschillende kleuren voor op de pet.
Hieronder staan de staarten die in deze volgorde te behalen zijn.

  • Gele staart
  • Groene staart
  • Blauwe staart
  • Rode staart
  • Zwarte staart
  • Witte staart

Gele Staart

De wet

Een bever werkt hard, heeft plezier en helpt zijn familie en vrienden.

De belofte

Ik beloof van de natuur te houden en te helpen voor de wereld te zorgen.

Je vouwt je eigen das en zorgt dat je dasring erom heen zit, samen met je bevertrui leg je die een avond voor de opkomst klaar.

De namen van de beverleiding

Malak De oude wijze uil, Malak weet alles van elke bever.

Rebo Regenboog, Rebo is erg vrolijk en lacht graag.

Wara Waterrat, Wara kan heel goed zwemmen.

Tic-Tac De eekhoorn, Tic-Tac wil de bevers graag helpen.

Rusty De rood harige, Rusty speelt graag met de bevers.

Valko Valk-oog, Valko ziet alles wat er gebeurt.

Bobo Bollenboos, Bobo weet overal raad op.

Keeo De zilveren bever, Keeo kan praten met het gezin en de bevers.

Al deze namen (behalve Bobo, die bestaat alleen binnen Cay-Noya) komen uit het boek “Vrienden van het bos” (“Friends of the forest”).

Groene Staart

Kleuren van het verkeerslicht

Bovenaan
Rood, je moet stoppen.

Middenin
Oranje, je mag alleen doorrijden als je niet meer kunt stoppen.

Onderaan
Groen, je mag doorrijden

Oversteken

Bij het oversteken kijk je eerst naar links, dan naar rechts en dan nog een keer goed naar links. Als er geen verkeer aan komt dan kun je oversteken.

Als er een stukje verderop verkeerslichten staan of er is een zebrapad dan steek je natuurlijk daar over omdat dat nog veiliger is.

Bomen

Je kent de namen van twee bomen en je weet wat voor bladeren ze hebben. Je kunt als je het leuk vindt bladeren mee nemen en zeggen van welke boom ze zijn.

Je weet ook wat voor vruchten er aan die boom groeien, bijvoorbeeld eikels of kastanjes.

Links en rechts

Je kan het verschil tussen links en rechts laten zien, zowel bij jezelf als bij iemand die tegenover/achter/naast je staat.

Tellen tot 20

Je kan van 1 tot 20 tellen en ook van 20 weer terug naar 1.

Blauwe Staart

Geblinddoekt

Je krijgt vijf voorwerpen in je handen en dan mag jij gaan raden wat het is dat je in de hand hebt, met de blinddoek om. Vier van de vijf voorwerpen moet je goed geraden hebben.

Wat nog meer?

  • Je kunt de rits van je eigen jas zelf open en dicht doen
  • Je kunt je eigen veters strikken
  • Je kunt je eigen broeksknoop en rits zelf open dicht doen
  • Je kunt je eigen adres en telefoonnummer uit je hoofd opzeggen

Rode Staart

Verkeersborden

Je kent tenminste twee verkeersborden.

Wat eet en doet een echte bever?

  • Een bever bouwt een dam en een burcht
  • Hij knaagt bomen om en brengt takken naar de burcht
  • Een bever eet takken, bladeren en schors van bomen
  • Een bever kan erg goed zwemmen
  • Bij gevaar slaat hij met zijn staart op het water

Bal gooien

Je probeert met een grote bal zes meter ver te gooien.

Koprol

Je kan zelfstandig een koprol vooruit maken.

Alfabet

Je kunt het alfabet zelfstandig opnoemen. Dit mag met een liedje.

Zwarte Staart

Groepsindeling

  • Bevers
  • Itzammahorde en dolfijnen
  • Landverkenners en zeeverkenners
  • Stam

Voetbalslalom

Deze slalom die de leiding uitzet moet jij kunnen volbrengen.

Kleuren mengen

  • Rood + wit = roze
  • Geel + blauw = groen
  • Blauw + rood = paars
  • Rood + geel = oranje
  • Zwart + wit = grijs

Verkeersborden

Hoe kun je zien dat er een voetpad is? Aan een blauw bord met een witte man en een kind. Hoe kun je zien dat er een fietspad is? Aan een blauw bord met een witte fiets erop. Als er een fietspad is, moet je daar dan op fietsen, of mag je ook op de weg ernaast gaan rijden? Nee, je moet op het fietspad. Hoe kun je zien dat je kan parkeren met de auto? En blauw bord met een P erop.

Witte Staart

Verkeersborden

Je moet 6 verkeersborden kunnen benoemen.

Reuk en smaaktest

De leiding heeft vijf dingen die je moet ruiken en vijf dingen die je moet proeven. Voorbeelden hiervan zijn suiker, parfum en zout. Je herkent er meer dan vijf.

Knopen

Je kent twee knopen:

  • De platte knoop
  • De slipsteek (toverknoop)
  • Veterstrikknoop bij iemand anders

Lezen

Je kunt minimaal vijf regels hardop voorlezen. Je mag zelf een boek uitkiezen in de beverburcht.

Afwassen

Je moet een sopje kunnen maken en de afwas kunnen doen.

Als je dit alles hebt geleerd, ben je een ‘volleerd bever’.