Wie zijn we

Algemeen

CIMG4883

Als je bij de Itzammahorde van Cay-Noya zit dan ben je tussen de 7 en 11 jaar. Je bent bijna elke zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur te vinden in of rond het Itzammagebouw op de Vosheuvel. En omdat je daar nooit genoeg van kan krijgen, ga je ook altijd met veel plezier mee op kamp!!

Je doet mee aan ontelbaar veel echte scoutingdingen.
Denk maar eens aan Hollandse leeuwen, levend stratego, hanepoten, chinees worstelen, pionieren (dingen maken van houten palen door ze aan elkaar vast te knopen met touw, bijvoorbeeld een schommel of een touwbrug), fikkie stoken.

Nu vraag je je natuurlijk af hoe spellen met zulke bijzondere namen precies gaan!? Dat leer je vanzelf als je bij de Itzammahorde zit!

Onze speltak bestaat uit ongeveer 24 kinderen, tussen de 7 en 11 jaar, die we welpen noemen. Deze worden begeleid door vijf enthousiaste leidingleden. Alle Welpen bij elkaar noemen we de horde. Onze horde is opgedeeld in vier subgroepjes. Zo’n subgroepje heet een nest. De nesten hebben elk een naam van een kleur. In welk nest iemand zit, kun je zien aan zijn nest driehoekje. Bij onze speltak hebben we de volgende nesten: blauw, groen, wit en grijs.

Gidsen en Helpers

In ieder nest zitten twee kinderen die wat meer verantwoordelijkheden hebben dan de andere nestleden. Meestal zijn dit de kinderen die er het langste bij de horde zitten, of het oudste zijn. De welp die aan het hoofd van een nest staat wordt Gids genoemd. Degene die na hem/haar de meeste verantwoordelijkheid heeft is de Helper. Een gids kun je herkennen aan de twee gele banden om de arm, een helper heeft één gele band om de arm.

Gidsen en helpers zitten meestal al wat langer bij de speltak dan de andere kinderen en weten daarom beter hoe het er in de Itzammahorde aan toe gaat. Ze helpen de nieuwe jongens en meiden om de weg te vinden in en om het gebouw. Ook helpen zij de leiding met opletten of er bijvoorbeeld eerlijk en leuk wordt gespeeld, of iedereen aanwezig is en of er goed met het spelmateriaal wordt omgegaan. Op die manier krijgen de kinderen langzaamaan meer verantwoordelijkheid voor hun eigen doen en laten. Dit is een goede voorbereiding voor de overstap naar de verkenners, waar er veel meer zelfstandigheid wordt verwacht. De leiding blijft natuurlijk eindverantwoordelijke.

Wat doen we

Het Jungleboek thema

Akela roept: ‘Yala!’ ‘Hiiii!’, antwoordt de horde. In gewone mensentaal betekent dit zoveel als ‘Kom, laten wij gaan jagen’. Akela is de oude grijze wolf uit het verhaal van Mowgli. Elke opkomst bij de Itzammahorde beleven we de Jungleboek avonturen weer opnieuw. We gaan op jacht in de RIMBOE!

De Itzammahorde speelt in het thema ‘Jungelboek’. Je heb waarschijnlijk de film wel een keer gezien. In die film is Mowgli, een jongetje, verdwaald in de rimboe. Gelukkig neemt Raksha de moederwolf hem op in haar nest. Mowgli groeit op samen met de andere welpen uit de horde (de groep wolven). Mowgli en de welpen leren veel over de rimboe van Baloe, de bruine wijze beer. Bagheera, de zwarte panter, is de beste jager van de rimboe. Hij kent alle sporen en sluipt als de beste. De oude olifant Hathi kan mooi vertellen. Hij is wel honderd jaar en heeft veel meegemaakt. Zo zijn er nog veel meer dieren waar Mowgli en zijn welpenbroers en zusters van kunnen leren. Tijdens de opkomsten van de Itzammahorde spelen we spellen die bij de dieren uit het jungleboek passen. Op die manier leren de Itzammawelpen dus ook over de rimboe(dieren)!

Leuke dingen doen!

IMG_5048Het thema jungleboek is gemaakt voor spellen rond het bos of op een open veld. Itzammawelpen leren bijvoorbeeld vuurtjes maken om te overleven in de jungle. Of ze bouwen hutten in het bos, voor onderdak tijdens de nacht. Bij de Itzammahorde worden ook nestwedstrijden gehouden. Deze wedstrijden duren vier opkomsten lang. Er moet in die opkomsten worden gelet op onder andere het goed dragen van het uniform, op hoe je samenwerk met je nest, op of je wel je best doet en eerlijk speelt, enz. (dienstnest is het nest dat eens per vier weken zorgt dat de afwas wordt gedaan, de wc schoonmaakt en de spelruimte veegt.)

Soms draaien we samen met andere speltakken. Bijvoorbeeld met de Bevers, deze kunnen dan kijken of ze de welpen leuk vinden. Maar we draaien ook wel eens met de land- of zeeverkenners mee. Eens per jaar hebben we een groepsdag of zelf een groepskamp. Dan gaat heel Cay-Noya met elkaar op kamp.

Kampen

Uw kind draait niet alleen de opkomsten, maar gaat doorgaans ook een aantal keer per jaar mee op kamp. Zo is er het groepskamp. We gaan dan met heel Cay-Noya (alle leden en leiding!) een nachtje slapen op een ander terrein dan het onze. Ook wordt er, als het valt in te plannen, eens in het jaar een speltak-minikamp gehouden, waarbij we met zijn allen overnachten in ons eigen clubgebouw. Voor de helpers en gidsen is er nog een ander kamp/weekend/dag. Daarin gaan we actief aan de slag met hoe je nu een goede gids of helper kan zijn.

Het hoogtepunt van het jaar is ons zomerkamp. Elk jaar gaan we in de eerste week van de zomervakantie een week met de hele speltak op pad. We logeren dan in een scoutinggebouw van een andere groep. De week staat altijd in het teken van een spannend thema, zoals Piraten, Ridders of Het Wilde Westen. Graag zouden we zien dat uw kind dan ook mee kan. Hou die week dus vrij!

Opkomst informatie

Opkomsttijden

Elke zaterdagochtend hebben we opkomst van 10:00 ’s ochtends tot 13:00 uur ’s middags. Het liefst zien we je 5 tot 10 minuten van te voren verschijnen. Tijdens de schoolvakanties en op feestdagen hebben we vrij, net als de rest van Nederland. Soms is er sprake van afwijkende opkomsttijden. Hierover wordt je uiteraard van te voren ingelicht.

Dienstnest

In de drie uur die we op de zaterdag hebben, doen we het liefst zo veel mogelijk leuke dingen. Omdat we de opkomst optimaal willen gebruiken, willen we alles dat daarvoor nodig is ter voorbereiding, graag vóór de opkomst aan kant hebben. Bij een aantal van zulke dingen verwachten we wat hulp van de welpen. Daarom is er elke week een zogenaamd dienstnest. Je hebt pas dienstnest als je geïnstalleerd bent bij de welpen. Je wordt dan een kwartier voor de opkomst begint verwacht voor het verrichten van een aantal taakjes (i.e. vegen, vlag klaar maken). Ook na de opkomst blijf je wat langer om te helpen met opruimen. Welk nest op welke datum het dienstnest is, kunt je zien op het dienstnestrooster. Dit rooster vind je in het hordehol.

Openen en sluiten

De opkomsten openen en sluiten we altijd op dezelfde herkenbare manier. Zo hebben onze bijeenkomsten een duidelijk begin en einde. Bij het openen verzamelen we ons rond de vlaggenmast op het veldje naast ons clubgebouw. De vlag van onze speltak wordt dan gehesen door de Gids en Helper van het dienstnest van die dag. Ook wordt aan één Welp gevraagd of hij/zij de welpenwet wil opzeggen.

Communicatie

Ons team streeft uiteraard naar een goede (en leuke!) communicatie met welpenouders en/of verzorgers. Als er iets is: spreek ons aan! Je kunt dit het beste doen na de opkomst. Het programma is dan klaar en we kunnen even tijd maken om er voor te gaan zitten. Ook kun je ons natuurlijk bellen of mailen.
Onze eigen uitgaande communicatie met betrekking tot opkomsten, opkomsttijden, wensen, vragen, mededelingen etc. doen we via de mail en via deze webpagina.

Afmelden

Wanneer je een keer niet kan komen dien je dat even te melden. Dat kun je de week van te voren na opkomst doen. Of je stuurt een mail naar itzamma@cay-noya.nl.  Vergeet niet om je af te melden!
Als je er onaangekondigd niet bent gaan we ons zorgen maken.

Aanschaf Uniform

IMG_1079In een echte Itzammahorde zijn alle welpen gelijkwaardig. Ook bij ons. Dat is een van de redenen waarom we een uniform hebben. Het handige aan een uniform is dat het goede stevige kleding is die wel tegen een stootje kan. Natuurlijk is herkenbaarheid naar buiten toe ook een reden voor het dragen van het uniform. Iedereen kan dan zien dat we Welpen zijn en lid van scouting Cay-Noya. De leiding draagt ook een uniform.
Het uniform van de Welpen bestaat uit: een groene pet, een groene blouse, een scoutingbroek, donkere sokken (blauw of zwart), stevige schoenen en eventueel een scoutingriem. Van het uniform zullen de blouse en de broek moeten worden aangeschaft bij de scoutshop. Je kunt langsgaan bij een van de landelijke scoutshops (meer informatie hierover op het ouderbezoek). Handiger is wellicht om de kleding via internet te bestellenen laten bezorgen.
Tip: ga nog vóór u koopt bij de scoutshop naar de leiding toe en vraag of wij nog kleding van ex-welpen in de aanbieding hebben… dat is dan tweedehands maar wel een stuk goedkoper!
De overige zaken die nodig zijn voor het uniform, zoals de das of de pet, worden door onszelf verzorgd. Bestel behalve blouse, broek en eventueel riem dus GEEN andere uniformbenodigdheden. We noemen de kosten voor deze overige spullen installatiekosten.

Kosten kampen

De kosten van de kampen zijn niet inbegrepen bij de jaarlijkse contributie en moeten dus los worden betaald. Van te voren wordt altijd bericht wanneer er weer een kamp komt. Voor de kampen moet worden aan- en afgemeld. De kosten van de kleine- en weekendkampen zijn tussen de €5,- en €15,- euro. Het zomerkamp kost rond €100,- euro.

Spullen kwijt/stuk… wat nu?

Het overkomt jou natuurlijk nóóit maar bij andere jongens komt het nog wel eens voor dat zij uniformonderdelen per ongeluk kwijt raken of scheuren…oeps! Voor alle onderdelen die binnen het installatiepakket vallen, kun je terecht bij de leiding. Wij zorgen er voor dat deze spullen opnieuw worden aangeschaft.