Wie zijn we

Bij de zeeverkenners benaderen we scouting vanuit een iets andere hoek, namelijk over het water. Knopen leggen doen we alleen als de knopen een functie hebben op de boot, routes en tochten doen we eerder varend dan lopend. Vuur maken en kamperen doen we wel af en toe, maar wat we heel graag doen is zeilen!

We zijn een groep van 25 à 30 jongens, die in de lente, zomer en herfst iedere zaterdagmiddag op het water te vinden zijn. In de winter varen we even niet, dan wisselen we programma’s op het land af met het nodige onderhoud aan de boten. Op de vrijdagavonden hebben we ook wekelijks een korte bijeenkomst. We doen dan een spel, of we gaan een bepaalde (scouting)vaardigheid oefenen.

Wil je nog meer informatie over ons? Lees dan ons informatieboek voor nieuwe leden, “De Halve Steek” (zie Downloads). Hierin vind je nog veel meer informatie over het reilen en zeilen van de zeeverkenners.

Historie

s6001010

In de vroege jaren was Scouting Cay-Noya een landscoutinggroep. Dit veranderde in 1972, toen schipper Joost van den Berg zich niet meer op zijn plek voelde bij de Karel Doormangroep (tegenwoordig een waardige “collega” van ons) en besloot om bij een andere groep opnieuw te beginnen. Bij Cay-Noya vond hij zijn plek, en zo is op 13 januari 1973 de eerste zeeverkennersbak bij Cay-Noya opgericht, de Dolfijnen.

De eerste zeeverkenners waren avontuurlijke landverkenners die wel zin hadden in iets anders. Enkele maanden later werd de eerste boot gekocht. In 10 jaar tijd werd er met behulp van financiële acties een goed draaiende speltak uit de grond gestampt met 5 lelievletten. Ook werd in 1983 de eerste sleepboot “de Makke Beer” aangeschaft.

Het onderkomen van de zeeverkenners en de landverkenners werd een gezamenlijk clubgebouw en stond op de plek van de schuur van de kinderboerderij. In 1982 werd gestart met de bouw van de nieuwe clubgebouwen van de zeeverkenners en landverkenners, welke in 2009 door brand zijn getroffen. In de beginperiode lagen de boten in een jachthaven bij de monding van de Eem. Eind jaren zeventig kwam er een steiger (een enkele loopplank aan het Eemmeer).

Na een aantal gammele steigers zijn we in 1994 begonnen met het zelf bouwen van een zeer degelijke stalen steiger. In 1999 is Charl de Kruijff (ex-schipper) begonnen met de zelfbouw van een zesde vlet. Deze lelievlet heeft het zeilnummer 1425 gekregen en is in juni 2000 te water gelaten en gedoopt. In de jaren daarna is er ook nog het een en ander vernieuwd. In 2007 hebben we een nieuwe sleper in gebruik genomen, de “Makke Beer II”.

In 2016 moest de oude steiger vanwege de dijkverbetering rond het Eemmeer verwijderd worden en na de voltooiing hiervan hebben we in 2017 de nieuwe steiger in gebruik genomen. Ook zijn we vanaf 2017 in het nieuwe gebouw gaan draaien, nadat het oude gebouw in 2009 was afgebrand. Ook zijn we in 2014 begonnen met het vervangen van de bodems van de vijf oudste lelievletten. Op dit moment hebben drie van deze vijf vletten een nieuwe bodem.

Onze vloot bestaat momenteel uit de volgende schepen, welke liggen aan onze steiger aan het Eemmeer, net buiten Bunschoten-Spakenburg.

  • De Cay-Noya I, de “652”, gekocht in 1973 voor de Dolfijnen.
  • De Cay-Noya II, de “673”, gekocht in 1974 voor de Haaien.
  • De Cay-Noya III, de “823”, gekocht in 1976 voor de Zeehonden.
  • De Cay-Noya IV, de “866”, gekocht in 1977 voor de Kaaimannen.
  • De Cay-Noya V, de “1026”, gekocht in 1980 voor de Orca’s.
  • De Cay-Noya VI, de “1425”, gemaakt in 2000 voor de Piranha’s.
  • De Makke Beer II, aangeschaft in 2007 als sleper.

Informatie & contact

Op vrijdagavond zijn onze opkomsten van 19:30 uur tot 20:30 uur. Op zaterdag zijn onze opkomsten van 12:00 uur tot 17:00 uur, behalve in de winter, dan beginnen we om 14:00 uur.

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie een nog onbeantwoorde vraag? Stuur ons dan een mailtje naar zeeverkenners[@]cay-noya.nl en je hoort zo snel mogelijk iets van ons terug.

 

Twee keer per jaar door het sluisje bij de Koppelpoort.